Uols kena tau yang kulit muka kita saaaaaangaaat manja. Tak boleh suka-suka picit, suka-suka garu. Jaaaaangaann πŸ™…πŸ½β€β™€

Β 

 

No.1 : PICIT BLACKHEAD / WHITEHEAD GUNA JARI

Ni semua orang suka buat kan πŸ˜‚ Pantang lalu tepi cermin, automatic tangan tu dah hinggap kat tempat yang ada blackhead/whitehead πŸ€¦πŸ½β€β™€ Tambah-tambah hidung. BIG NO !

Skin uols akan merah, pedih and akan luka sebab uols force β€˜nasi putih’ tu keluar. Benda tu la menyebabkan pore uols makin besar

Bila dah luka tambah pulak dengan berminyak, haa tu yang naik pulak benda lain. Jewawat. Ehh. Jerawat. 😌

No.2 : EXTRACTION STUFF

Ni jarang orang nak buat sebab sakit dia lain macam 😫 But still ada jugak yang buat.

Ni benda alah yang ada jarum and lubang kecik untuk tarik blackhead/whitehead keluar tu.

Sakit weii 😭 Nak cucuk tu dah la satu hal sakit dia, nak tarik tu pun sakit jugak.

Sudahnya, hidung macam badut. Merah dapat, sakit dapat, pori makin besar and extra sekali dengan jerawat sebab area yang uols tarik untuk keluarkan β€˜nasi putih’ tu akan jadi berminyak. πŸ˜₯

No.3 : GUNA NOSE STRIPS

Siapa yang selalu beli benda alah ni dekat drugstore? Mengaku cepat! 🀣 Haaa nak hilangkan blackhead semua kan, tanpa sedar uols bagi pore uols jadi lagi besar.

Haiihh. Jangan guna 😭 Memang la benda tu keluarkan uols punya blackhead, whitehead, skinhead semua tapi dengan cara tu pore uols akan tambah besar.

Mana tak besarnya kalau asyik kena tarik je kulit tu? πŸ€¦πŸ½β€β™€

β€œ Habis tu? Macam mana nak kecilkan pore without 3 benda bodoh yang sya selalu buat ni? β€œ

Orang nampak benda ni simple and orang selalu buat endah tak endah je pasal pore ni tapi bila dah naik jerawat sampai guna apa pun tak jadi, masa tu la baru nak stress 🀫

Kalau pore uols mengecil, susah la untuk skin uols naik jerawat. Sebab once jerawat dah start naik, that time macam-macam lagi akan naik kat skin uols. Masa tu, dengan parut hitam, muka berlubang-lubang, kusam and banyak lagi la

Sebab tu mencegah lebih baik dari merawat. So sebelum uols punya skin jadi lagi teruk dengan kesilapan yang kecik tu, pasal pore je. Better uols cegah dari sekarang.

Masalah pores ni memang common problem untuk semuuuuaaa orang. Isu ni takkan pernah stop tahu dok? 😭

Kalau boleh semua orang taknak bagi nampak pores, nak bagi pores tu kecik je!

Tapi, kita tak boleh nak kecilkan pores ye sayang 😬 Pores buka tutup pun mitos. Yes, mitos.

Pores ni tempat skin kita bernafas. Macam mana kita bernafas ikut hidung, macam tu jugak la skin kita bernafas guna pores. Adaaaa paahamm? 😚

Kita just boleh bagi dia β€œnampak” kecil.Β 

So macam mana nak buat pores β€œnampak” kecil? πŸ€”

 

1. MAKE SURE PORES BERSIH

Bila pores bersih, dia nampak lagi clean and kecil. Antara cara nak buat pores lagi bersih, uols boleh guna BHA + clay mask + oil cleanser.

The routine is, buat waktu pagi, seminggu sekali, dekat area hidung je, which is good kalau nak hilangkan bintik bintik hitam atas hidung jugak:

1. Apply BHA
2. Tunggu 20 minutes
3. Apply clay mask
4. Tunggu 10 minutes – Sya tak suka pakai clay mask lama lama, takut kering sangat
5. Bilas clay mask pakai air biasa.
6. Keringkan muka
7. Pakai oil-based cleanser
8. Continue with your normal skincare routine

 

 

2. GUNA SUNSCREEN

Cahaya matahari (UVA) tu salah satu punca buat pores makin bertambah besar okay 😫 Jangan malas pakai sunscreen lepastu pelik kenapa pores makin besar.

Before pores kita makin bertambah tambah size dia, pakailah sunscreen supaya dia tak makin membesar. Avoid sebelum keadaan jadi lagi teruk

 

 

3. MAKE SURE YOUR SKIN WELL HYDRATED

Sebab kulit yang kering and dehydrated buat pores nampak lagi obvious. Guna any toner/essence/serum yang bagi kulit moist and gebu. So nampak la kurang sikit kewujudan pores 😘

 

 

4. CARI INGREDIENTS YANG BAGUS UNTUK PORES

One of sya punya favourite is niacinamide. Selain bagi pores nampak kurang obvious, niacinamide pun bagus untuk glowing skin.Β 

 

Β 

5. AVOID HARSH SCRUBS

Scrub yang beads dia kasar boleh bagi skin luka and pores jadi lagi besar. Try avoid scrub yang kasar and guna gentle scrubs je. Okaaayy?πŸ˜‰

So, dah tau apa benda ‘Bodoh’ tu dan cara sebenar nak buatkan pore ‘nampak’ kecik kan ! Boleh la mula amalkan tips-tips yang ada ni. Semoga bermanfaat dan jom sama-sama Cantik Selamanya!